Vad är snäckväxlar och vad används de till?

Snäckväxlar används i många sammanhang där en vridrörelse på 90° krävs för att manövrera ett ställdon. När en snäckväxel kombineras med ett flervarvsdon skapas ett vridsektordon. Dessa växlar används för att överföra vridmoment från ett flervarvs ställdon till en 90 graders manöver, som exempelvis vid styrning av vridspjälls- eller kulventiler. Snäckväxlar kan levereras med hög utväxling och möjliggör därför motorisering av ventiler med ett vridmomentbehov upp till 675.000 Nm.

 

Vad är en snäckväxel?

En snäckväxel, är en mekanisk växel som möjliggör nedväxling av varvtal samtidigt som momentet ökar. Detta gör snäckväxlar särskilt lämpliga för tillämpningar där en långsam och kontrollerad rörelse är önskvärd.

Tekniken bakom snäckväxlar

Tekniken bakom snäckväxlar involverar ett större kugghjul, även känt som snäckhjul, som drivs av rotationen i snäckskruven. Snäckskruven är en skruv med en profil som passar in i snäckhjulets kuggar. Denna anslutning möjliggör överföring av rörelse och kraft mellan de två komponenterna, vilket resulterar i nedväxling av varvtal och ökat vridmoment. Snäckväxlar används därmed för att skapa en effektiv och kontrollerad överföring av rörelse och kraft i olika mekaniska system.

 

Vart används snäckväxlar?

Tack vare sina unika egenskaper finns snäckväxlar inom många olika branscher och används i olika tillämpningar.

Här är några vanliga användningsområden för snäckväxlar:

  • Inom industriell automation manövrerar snäckväxlar vrid- och specialarmaturer så som spjäll, rökgasspjäll och kulventiler.
  • För marina applikationer på fartyg används snäckväxlar för att manövrera vridarmaturer som spjäll och kulventiler.
  • Inom energi- och kraftindustrin används snäckväxlar i kraftverk och vindkraftverk för att justera och styra olika komponenter, som till exempel ventiler, klaffar och spjäll.

Dessa exempel illustrerar mångsidigheten hos snäckväxlar och deras anpassningsförmåga för olika tekniska och industriella behov.

 

Fördelar med snäckväxlar

Snäckväxlar erbjuder flera fördelar som gör dem till en nödvändig komponent inom många branscher:

  • Snäckväxlar är utformade för att minska varvtalen från ingående axel till utgående axel, vilket gör dem idealiska för tillämpningar som kräver en långsam och kontrollerad rörelse.
  • Samtidigt som varvtalen minskar, ökar vridmomentet betydligt. Detta gör snäckväxlar lämpliga för situationer där högre kraft och vridmoment behövs.
  • Den enkla och robusta konstruktionen hos snäckväxlar möjliggör effektiv överföring av kraft och rörelse, vilket bidrar till deras pålitlighet och långa livslängd.

 

Här kan du läsa mer om snäckväxlar

Fel: Kontaktformulär hittades inte.